Dokument: het gelijk van mijn tante

Vandaag de documentaire “het gelijk van mijn tante”, bekeken.

Ik weet nog niet precies hoe ik dit terug kan koppelen naar KIK, en of dat wel moet, het is misschien iets over the top.

 Het verhaal gaat over tante Els, die net ontslagen is uit een psychiatrische instelling. Ze kwam daar omdat ze alleen maar wou slapen in de auto, daar was alleen maar verse lucht in huis wordt ze stelselmatig vergiftigd, zo slaapt ze in de inrichting met haar hoofd buiten het huis. Ze wil zelfmoord plegen door met een auto tegen een boom te rijden en werd daarom opgenomen. De behandeling is echter nog lang niet afgelopen en zal waarschijnlijk ook nooit afgelopen zijn.

Ze denkt dat ze vergiftigd wordt door veel mensen en dat het een complot is. Zij ziet die bevestigingen terugkomen, ze krijgt vage klachten en de gezondheidsmaffia zit achter haar aan. Ze kan aan de gezichten zien wie er fout zijn en dat zijn er een heleboel, bijna iedereen. Ze dienen haar vage middelen toe, eerst via voedsel wat in haar koelkast staat en later ook via het water (WC, kraan, etc).

 Het begon allemaal bij haar dochter. De dokter zei dat ze ernstig ziek was, maar dat is onzin. Zij is namelijk de top-specialist als het om haar dochter gaat. Haar dochter is ernstig gehandicapt en kan niet praten of op een belletje drukken en toch werd zij niet geplaatst op de IC, maar heel ver weg, alleen op een 4 persoons kamertje. Zij stierf, elf jaar geleden.

 Ze heeft heel veel verdriet door haar verlies en heeft al haar spullen in dozen gedaan. Deze staan nu al 11 jaar midden in haar huis.

Het mooiste van deze documentaire is dat ze zo ontzettend scherp overkomt en toch zo vol waanzin zit. Waanzin omdat ik hetgeen wat zij zegt niet als logisch ervaar. Ik vind deze combi zo mooi en toch voel ik erg met haar mee. Het gekke is dat ze aangeeft dat ze niet over haar dochter en haar gevoel kan praten, omdat ze dat niet makkelijk doet en dat het haar privacy is. “Het gaat ze geen zak aan”, zegt ze vaak. En toch praat ze er voor de camera heel makkelijk over. Vertrouwen is voor haar dus heel belangrijk.

 Samenvatting: Saskia Gubbels laat je een zeer menselijk persoon zien wat gevoed (woordspeling) is met waanzin. Voor haar is het de reden voeding, voor ons het verlies van een dierbaar persoon. Een persoon (de dochter) wat voor velen van ons niet menselijk overkomt en voor haar juist wel. De realtitieit is voor ons de waanzin, omdat het voor ons niet aannemelijk lijkt. Gevoed zijn wij, gevoed is zij. De waarheid is dat geen van ons (de kijker en Els) gelijk heeft.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: